Case Study of Architect Ma Yansong Essay

Introduction

1.1 Project Description

The purpose and intent of this undertaking is to analyse, understand, and convey the ideas of the designer through our position and understanding from one of his/her undertaking. Each single component will be broken down and studied upon with the relevant contributing factor. Furthermore, the geographic expedition of relationship between architecture, cultural and societal context will be highlighted through assorted diagrams and notes.

1.2 Architect’s Background

Ma Yansong was born in Beijing, China. He spent most of his younger old ages playing with childs of his vicinity ; in narrow streets and back streets. At dark, he would return to his low foursquare house, holding dinner with his household. Ma Yansong said that he gained plentifulness of experience by playing on the trees and little tunnel. He besides believed that he felt free and safe within the vicinities. His first inspiration came from looking at Chang’an Avenue, where he compares it to his ain vicinity, a large difference so. Those tall and olympian edifices, it was as if there was a whole new universe out at that place. To him, that was the first feeling about what the metropolis looks like from his low point of view.

Ma Yansong is presently recognized as an of import voice in a new coevals of designers. He is besides the first Chinese designer who had won the abroad landmark-building undertaking. Graduating with a grade from the Beijing Institute of Civil Engineering and Architecture, he continued his station alumnus plan at Yale University, where he had received his master’s grade in 2001. In add-on, he received the American Institute of Architects ( AIA ) Scholarship for Advanced Architecture Research in 2001, and was awarded the 2006 “Young Architects Award” by the Architectural League of New York. From all his difficult work, he earned the opportunity to work for a celebrated Iraqi-British designer, Zaha Hadid in London and Eisenman Architects in New York prior to get downing his ain house in 2004, called MAD Architects.

1.3 Architect’s Firm Background

Ma Yansong began his calling by holding the chance to work in Zaha Hadid’s office in London. To him, Zaha Hadid was an devouring wise man and superior. Finally, after deriving adequate experience throughout 3 old ages of working with Zaha hadid, he started his ain house called MAD Architects.

The house started meekly, making undertakings for the interest of come ining competitions and competitions. They had minimum life undertakings and they required more acknowledgment from the populace. Therefore, the competitions were one of the lone methods to derive the needful attending. However, despite all their difficult work, they had merely won 1 of the competition, which was branded The Absolute Towers. Having said that, that 1 competition was all they need to turn from so till now.

The Absolute Towers was a undertaking in Toronto, Canada. Bing the first designer to hold his work won, built and completed out of China, he made a name for himself. The first international Chinese designer ( China ) .

Up boulder clay today, MAD Architects has completed 6 undertakings with 7 under building. They besides have 2 in its design phase and 7 in its proposal phase. The house besides has a sum of 6 staff, including himself. The house has besides won legion awards and acknowledgment from assorted topographic points including the American Institute of Architects ( AIA ) , Beijng Design Week, International Property Award and many others.

Undertaking Analysis

2.1 Summary and Background of Hong Luo Clubhouse

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 215617667_mad-hl17.jpg

Figure 2.1 Hong Luo Clubhouse

Hong Luo Villa territory is a three-phased undertaking. Each of the three stages are allocated along the Hong Luo Lake, reflecting the astonishing positions of the mountain sitting right behind it. Constructed in the twelvemonth 2006. The Hong Luo Clubhouse has a sum of 189.7 square metres interior infinite. The full building country is estimated to be at least 487 square metres.

The Hong Luo Clubhosue was designed to drift on the lake, in the centre of the cottages layout, shaped like a “U” . The ground being is chiefly due to 3 factors ; the placement & A ; clime, positions and axis.

2.2 3 Factors

2.2.1 Positioning & A ; Climate

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2MYS1.jpg

Figure 2.2.1 Location of Hong Luo Clubhouse within context

First and first, one of the most of import factor will be the location of the edifice. ( Figure 2.2.1 ) shows the location of the Hong Luo Clubhouse in relation to the surrounding cottages. Maroon indicates the existent edifice and the 2 way highlighted in ruddy represents the extension lumber span.

One of the cardinal facets of puting the Hong Luo Clubhouse on that site is to border the brilliant position of the mountain up north, as seen in ( Figure 2.2.1.2 ) . Residence of Hong Luo Villas now have a usher on where to put their attending to whenever they walk or drive pass the clubhouse. It acts as a cardinal node for both bordering the mountains and an indicant of an upper-class location.

Furthermore, holding the edifice topographic point horizontally up-north, both the West and East entryway of the timber span receive sufficient natural lighting. Even the swimming pool and the submerged paseo are comparatively bright. This can be seen in ( Figure 2.1 ) .

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2framing.jpg

Figure 2.2.1.2 The framing of mountains up-north

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2spaces with pool.jpg

Figure 2.2.1.3 Indoor & A ; Outdoor spaces including the swimming pool

The darker orange indicates the internal portion of the edifice while the brighter orange indicates the external, including the pool. In the forenoon, the pool will be shaded at least 30-40 % of the entire floor country. This gives a comfy forenoon swim for those who do non wish to confront the bright sunshine. However, for those who do, there is the balance of 60-70 % which allows users to take a dip and relax under the Sun. Furthermore, since the West and East timber span entryway is placed in a additive signifier, irrespective what the clip is, there will ever be sufficient lighting.

2.2.2 Positions

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2Views.jpg

Figure 2.2.2 Diagram bespeaking positions and the stuff impacting it

Hong Luo Clubhouse has 3 sing nodes ; the pool, north, and south Side. The primary pool position will indefinitely be in the pool, around the border of it. The pool, which has a broad 360 degree sing angle, can see the best of everything. Whether it is the drive-way to the Villa, the mountains or even inside the clubhouse. Separated by a lumber deck, the rectangular pool Acts of the Apostless as an added attractive force merely because it is submerged with the lake, promoting merely a small for its wall to divide the H2O from the lake.

The thought of a submersed pool allow users to experience as if they are swimming in a lake. Alternatively of the conventional pool, which is fundamentally floor and H2O, the Hong Luo Clubhouse exudes a sense of freedom and safety. Much like how he felt when he was a kid.

The primary internal position will be confronting up-north, towards the glorious mountains and the lake. Whether internally or externally, users can bask the astonishing position due to the stuff used ; glass. Ceiling height glass panels are used to pull a line between the inside and outside but non so much as to blockade the breathless position of nature.

The secondary internal position will be confronting down-south, towards the Villas and cottages of Hong Luo. Residence driving or walking back place can see precisely what is go oning in the clubhouse even from a shore. They can make up one’s mind whether to come in the clubhouse or return directly place because there are excessively many people at that place. Vice versa, users inside the clubhouse can besides see towards the chief route taking to their places. Who is coming in? What is go oning? Why are at that place fire trucks? etc. It gives the abode a sense of safety and belonging. To cognize that whenever they need, they can look back at their Villas and see that everything is alright. The sense of security, the sense of place and the sense of topographic point.

2.2.3 Axis

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2Main Axis.jpg

Diagram 2.2.3 Main and sub-entrance of Hong Luo Clubhouse

Axis, as in the entrywaies and issues of a edifice. The entryway highlighted in ruddy represents the chief and submerged path while the orange represents the secondary or sub-entrance lumber span that connects from the East to West sector of the country.

Another one of the chief attractive forces of this edifice will be the submersed entryway, which is highlighted in ruddy. Located South of the edifice, confronting the Villa and cottages. Bing wider and bolder in form, it matches the form and signifier of the edifice.

Furthermore, it acts as a node for being the chief entryway every bit good. The submersed paseo has a similar thought with the swimming pool. The thought is to let users to experience as if they are walking on H2O. Not every bit much as to literally walking on H2O, but merely a feeling and experience of walking aboard with it. Having milky marble tile cladding as the nucleus stuff of the paseo, it creates an individuality of its ain without overmastering the edifice but complementing it alternatively. After all, the tone of the tiles and edifice looked instead similar from afar.

The secondary or sub-entrance of the edifice is located North of the edifice, runing from the East to West sector of the estate. It works merely as an extra entryway to the edifice with 1 profiting factor, which is the astonishing position. Users can slowly encompass the beauty of nature as they stride at quieting gait towards the edifice, holding their liquors uplifted by the glorification of those mountains, right in forepart of them.

2.3 External Contributing Factors

Figure 2.3.1 East Elevation

Figure 2.3.2 West Elevation

Figure 2.3.3 South Elevation

Figure 2.3.4 North Elevation

One of the chief external contributing factor will be the stuffs used for this undertaking. Two of the chief stuffs are concrete and glass. As seen from ( Figure 2.3.1 ) to ( Figure 2.3.4 ) , both glass and concrete dominates the edifice every bit.

The usage of both these stuffs give a sense of simpleness and elegance. A really minimalistic design so. Glass as the facade with portion of the roof curving in, complementing and bettering the aesthetical quality of the edifice.

Another external contributing factor will be the form and signifier of the edifice. From ( Figure 2.3.4 ) , one can see that the roof on is higher on one side. This is possibly to follow the flow of the mountains behind it. ( Figure 2.3.5 )

C:UsersPancakeDesktopTheories of ArchitectureTheories Part 2lines mountain.jpg

Figure 2.3.5 Lines bespeaking the flow of the edifice

From ( Figure 2.3.5 ) , the ruddy lines indicates the flow of the mountain from the West sector while the blue from the E. The green lines indicate the horizontal balance between the edifice and the background, which is the mountains behind. These lines could merely bespeak the thoughts of the mountain being placed architecturally on the land, for people to bask.

Last but non least, simple ruddy and orange colored furniture are used to illume up the temper and to put a sensible impact of contrast within such a pure and white edifice.

Decision

In decision, Ma Yansong has designed an astonishing clubhouse for the Hong Luo Residence. Not merely is it simple and elegant, it is reasonably sophisticated as good. From the curves to the stuff and to the submerged tracts. Each of these single elements works harmoniously together as one, making a sense of topographic point for the users to be in.

Furthermore, the context of which the edifice is located is magnetizing every bit good. The thought of bordering and locking the mountains behind was merely superb. The evident sense of proportion between the roof, slab and submerged tract and pool creates a dynamic and exciting journey through the edifice.

All and all, Ma Yansong’s past experience, both during his childhood and during his working old ages with Zaha Hadid has paid off. Of class, there is no terminal to acquisition as he continues to endeavor farther and better with architecture.

Biodata

Name: Ma Yansong

D.O.B: 1975 ( 39 old ages old )

P.O.B: China

Company: MAD Architects

Education: Beijing Institute of Civil Engineering ; A ; Architecture ( Bachelor ) , Yale University ( Masters )

Ma Yansong was born and raised in China. Graduating with a grade from the Beijing Institute of Civil Engineering and Architecture and finishing his Masterss in Yale University, he is the first Chinese designer to be renowned internationally. He has worked in Zaha Hadid’s office for 3 old ages before get downing his ain architecture house called MAD Architects. He has won legion awards including the 2006 “Young Architects Award” and the “International Property Award” . He has a sum of 6 accomplished undertakings, including his celebrated Absolute Towers which is the first competition he won overseas, Toronto, Canada.

;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *